Módosították „Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató” szabványt

Az MSZ EN ISO 3758:2012 „Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató” szabványt felváltja az új változat, miután az ISO 3758:2023 tavalyi év december 06-tól érvényes.

Többek között a kézzel történő mosásnál bevezették a 40 oC-nál alacsonyabb fürdőhőmérséklet lehetőségét ill. a kíméletes kezelési módot. A vegytisztításnál bővül az alkalmazható oldószerek köre. A száraz tisztítás kíméletes eljárásánál a szárítóegységben a meleg levegő 20 oC-os hőmérséklet csökkentése szükséges. A gőzölés nélküli vasalást is szabályozzák.  A teljes szabványhoz hozzáférés után minden tényezőre ki fogunk térni.

Ugyan a nedves tisztítás kezelési körülményeinél nem várható változás, azonban a ruházati- termékeket gyártóknál/forgalmazóknál el kell érni, hogy a piktogramsorban szerepeljen a „körben W” (wet cleaning) jelkép aláhúzás nélkül, egy- vagy két aláhúzással, ha a termék erre alkalmas. Ez a szimbólum jelzi, hogy a professzionális vegytisztítási folyamatban megengedett a – normál, kíméletes, vagy nagyon kíméletes – nedves tisztítás. Miután a nedves tisztításra alkalmas gépek egyre jobban terjednek, sokszor a tisztító vállalkozás saját kockázatára végez ilyen kezelést, mert a jelképsorban nincs utalás erre.

Hazai ruhagyártók/forgalmazók számára készséggel vállal adott tisztító tesztkezelést, a nedves tisztíthatóság alkalmazhatósága érdekében. Az erre kényesnek bizonyuló cikkeknél lehetőség van átlós jelkép áthúzott feltüntetésére, miszerint a nedves tisztítás tilos.

Kutasi Csaba