Fogyasztóvédelem

A hazai tudatos fogyasztóvá válás segítése

A textil- és ruhaipar termékeinek döntő része közvetlenül kerül a fogyasztókhoz, mint ruházat vagy lakástextil. Az új innovatív funkcionális termékek piaci elfogadásához fontos, hogy a megismerjük és elismerjük a minőséget, a magasabb hozzáadott értéket. A tudatos fogyasztás magában foglalja azt is, hogy a vásárlói döntésekben érvényesüljenek mind a környezeti, mind a szociális fenntarthatóság szempontjai. Ez utóbbi a magyar munkahelyek megőrzését segítheti elő.

magyar termékek részesedése a belföldi fogyasztásból a 20 évvel ezelőtti 70–75%-ról 30% alá csökkent. A tudatos fogyasztóvá válás segítésével nőhet a minőségi magyar termékek és a korszerű vevőkiszolgálás iránti igény.

Ennek érdekében a TMTE fogyasztóvédelmi tevékenységének célja, a textiltermékekhez felhasznált anyagok népszerű ismertetése, beleértve a textiltermékekkel kapcsolatos fenntarthatósági információkat (mint például a textiltermékek helyes, energia- és víztakarékos kezelése) a lakosság különböző csoportjai számára, az iskolás korosztálytól kezdve egészen a szépkorúakig.

Mit tesz a TMTE?

1. A Titkárság munkatársaitól, illetve rajtuk keresztül a TMTE szakértőitől a magánszemélyek díjmentes tájékoztatást, a vállalkozások pedig térítéses szaktanácsadást kérhetnek.

2. Ismertető anyagokat publikál sajtótermékekben, fogyasztóvédelmi szaklapokban, kereskedelmi portálokon.

3. A korszerű textil- és ruházatot, mint az életminőséget befolyásoló fogyasztási cikket jeleníti meg a fogyasztóvédelmi képzés minden szintjén, kiemelten a szakiskolákban.

4. Tájékoztató kiadványokat készít és terjeszt.

5. Előadásokat, konzultációkat tart a lakosság és a vállalkozások számára.

6. Együttműködik a fogyasztóvédelem területén működő állami szervekkel, szervezetekkel, a békéltetőtestületekkel.

 

Keressenek minket!

A TMTE Titkárság elérhetőségei:

Tel: + 36 1 201 8782; Mobil: + 36 30 658 7058

E-mail: titkarsag@tmte.hu

 Textiles tanácsok az új jótállási rendszerrel kapcsolatban

Módosították a „Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató” szabványt